- خانه
- جاذبه های گردشگری
- مناطق دیدنی نیشابور
نیشابور شهر فیروزه، یکی از قدیمیترین شهرهای ایران است که بزرگان زیادی در آن پرورش یافتهاند.
آرامگاه عمر خیام
باغ آرامگاه خیام از باغهای دیدنی در ایران است و مجموعهای از کتابخانه، موزه و مهمانخانه را داراست. تندیسی ازعمر خیام در محوطه ورودی باغ نصب شدهاست. مساحت باغ خیام بیست هزار متر مربع و طول بنای یادبود مشبک آن ۱۸ متر است و اطراف آنرا درختان کاج احاطه کردهاند.آرامگاه خیام از ساختمانهای شاخص طراحی شده در ایران است که تلفیقی موفق از عناصر سنتی و مدرن را به نمایش گذاشتهاست. طراح ومعمار این آرامگاه ومحوطه پیرامونی آن مهندس هوشنگ سیحون بودهاست.
آرامگاه و مسجد محمد محروق
پس از کشته شدن محمد محروق که به سلطان علوی شهید نیز معروف شده شیعیان نیشابور در دوره سلجوقیان بنای مناسبی بنیان کردند که در حمله مغول ویران گردید. ساختمان فعلی در زمان سلطان حسین بایقرا بنا گرفت.محمد محروق و ابراهیم بن موسی الکاظم و چند تن دیگر از اهالی معروف نیشابور در این آرامگاه مدفوناند. آرامگاه وی که در کنار آرامگاه عمر خیام است ودر شمار آثار تاریخی به ثبت رسیدهاست.
مسجد چوبی
مسجدی است درحومه شهر نیشابور،که درختان بسیاری دارد، کاملاً با چوب ساخته شدهاست. این مسجد در دهکده چوبین نیشابور قرار دارد و بخشی از مجموعه آثار این دهکده به حساب میآید.
آرامگاه محمد عطار نیشابوری
آرامگاه وی در خیابان عرفان (نیشابور) هر ساله پذیرای علاقهمندان به ادب و فرهنگ ایرانی بهویژه در روز ۲۵ فروردین است. آرامگاه عطار از بناهای دوره امیر علی شیر نوایی است و در سده نهم هجری ساخته شدهاست. این آرامگاه همچنین یکی از مراکز صوفیان در نیشابور است.
آرامگاه کمالالملک
بنایی است که در شهر نیشابور خیابان عرفان (نیشابور) بر روی قبر کمالالملک ساخته شدهاست. این بنا در نزدیکی آرامگاه محمد عطار نیشابوری قرار گرفتهاست.کمالالملک پس از مدتها زندگی در روستای حسین آباد کمال در نیشابور در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۱۹ خورشیدی درگذشت. در ۱۲فروردین ۱۳۴۲ خورشیدی مراسم رونمایی از آرامگاه جدید عمر خیام و کمال الملک با حضور فرح پهلوی در نیشابور انجام گرفت. طراح این بنای یادبود هوشنگ سیحون است.
آرامگاه حیدر یغما
حیدریغما،شاعرخشتمال نیشابوری،که درشب دوم اسفندسال۱۳۶۶درگذشت.درمحله شادیاخ نیشابور، خیابان عرفان (نیشابور) به خاک سپرده شد و بنایی بر روی قبر وی ساخته شد. طرح مربع شکل بنای آرامگاه یغما، از شغل شاعر؛ یعنی خشت مالی الهام گرفته شدهاست. این بنا در فاصله میان باغ خیام و باغ عطار، در میان قبرستان عمومی، در خیابان عرفان (نیشابور)، ساخته شدهاست.
شادیاخ
شادیاخ یا شادی کاخ یا شادی یاخ یکی از محلههای شهر کهن نیشابور بودهاست که از اوایل سده سوم هجری مسکونی شده و تا سال ۶۶۹ هجری که زمینلرزه آن را در هم درنوردیده، اهمیت ویژهای داشتهاست. این محله به سبب کاخی که عبدالله بن طاهر به نام شادیاخ در آن بنا نهاد به این نام شهرت یافت. این محله یکی از محلههای اشرافنشین نیشابور در گذشته و محل سکونت و زندگی امیران پادشاهان هنرمندان و نویسندگان درباری بوده. بهطوریکه امیران سلسلههای طاهریان و سلجوقیان ،مرکزشان در نیشابور این کاخ معروف بودهاست. ویرانی این کاخ با هم زمان حمله مغول به نیشابور بود و با زلزله ۱۲۸۱ دیگر کاملاً متروک و مدفون شد. شادیاخ نام کاخ محله باغ اطراف این منطقه در نیشابور نیز بودهاست.این مکان اکنون یکی از مراکز باستانشناسی در نیشابور است که بخشی از بقایای شهر کهن نیشابور در این محل نهفتهاست.
باغرود
باغرود منطقه و شهرکی سرسبز که در ۱۲ کیلومتری حومه شمال شهر نیشابور قرار دارد. درهای که در آن رودخانهای در جریان است و اطراف آن پوشیده از درختان میوه و گردو و چنار،گیلاس،سیب و... میباشد. باغرود یکی از معروفترین مراکز گردشگری طبیعی در نیشابور بهشمار میآید. در این منطقه یک پادگان بزرگ نظامی و یک اردوگاه بینالمللی گردشگری (اردوگاه شهید رجایی) نیز قرار دارد. درآمد اصلی ساکنان از راه کشاورزی است و باغهای سرسبز و خاک حاصلخیر منطقه سفرههای بی ریای آن مردم را رنگارنگ میسازد و رونق کشاورزی در منطقه باعث شدهاست عده کمتری روی به دامداری بیاورند. عدهای از ساکنان منطقه نیز در اردوگاه شهید رجایی مشغول کار هستند.
دررود
دَرّرود شهری است در ۲۰ کیلومتری شرق نیشابور است. درود در دامنه جنوبی رشتهکوههای بینالود قرار گرفتهاست و یکی از مراکز گردشگری طبیعی نیشابور بهشمار میآید. شهر دررود در تابستان پذیرای بیشترین مسافر از ایران و نیشابور است. از جاذبههای گردشگری درود میتوان به آبشارهای زیبای آن، رودخانه درود و جاده کوهستانی درود –جاغرق و منطقه سرسبز همت آباد و سد خاکی آن اشاره کرد. یک سایت مهم پرواز پاراگلایدر در شهر درود قرار دارد.
برف ریز
که به دیده بان شهر نیشابور نیز شهرت دارد این روستا در منطقهای نزدیکی باغرود قرارگرفتهاست. این منطقه برفگیرترین محل، درشمال شهر و در دامنه جنوبی قله بینالود قرارگرفتهاست و چشمانداز زیباوچشمههای آب متعددوآب وهوای بسیار خوب باعث شده این محل جزء یکی از مناطق مهم توریستی نیشابور شود.
بوژان
روستای بوژان از توابع بخش مرکزی شهرستان نیشابور است. ارتفاعات بلند، باغات سرسبز، آبشار، حواشی رودخانه و بافت مسکونی پلکانی، روستای بوژان را به یکی از مراکز مهم گردشگری شهرستان نیشابور تبدیل کردهاست. روستای بوژان از طریق شهر نیشابور با جادهای آسفالت قابل دسترسی است. باغهای میوه، پیرامون روستای بوژان گسترده شدهاند که در فصول مختلف سال، چشماندازهای رویایی و رنگارنگی پدید میآورند. روستای بوژان، در دامنه ارتفاعات جنوبی رشته کوه بینالود استقرار یافتهاست. دامنه ارتفاعات سرسبز و مرتعی بینالود از انواع گلها و گیاهان دارویی و صنعتی پوشیده شدهاند. چشمانداز دره سرسبز روستا و رودخانه جاری آن، همراه با منظره کشتزارها و باغهای گسترده، جلوه بسیار زیبا و تماشایی دارند .
دیزباد
دیزباد نام دو روستا و منطقهای در شهرستان نیشابور در بخش زبرخان است. دیزباد بزرگترین روستای اسماعیلینشین ایران است که در نزدیکی شهر نیشابور واقع شدهاست. روستای دیزباد که بر روی دامنه به صورت شرقی _ غربی استقرار یافته از نوع پلکانی است؛ واقع در دامنههای جنوبی رشته کوههای بینالود است و از مراکز گردشگری طبیعی و زیارتی نیشابور به حساب میآیند.
برزنون
(روستای برزنون) با فاصله ۷۰ کیلومتری شمال غرب نیشابور از توابع بخش سرولایت نیشابوریکی از روستاهای بزرگ نیشابور است.ارتفاعات بلند، باغات سرسبز (بادام،انگور و گردو) قناتهای زیبا و قرار گرفتن امام زاده حسین اصغر (این امام زاده بر بالای کوه در ۶ کیلومتری برزنون قرار دارد و مکانی واقعا زیبا و دیدنی میباشد) در نزدیکی این روستا، هر سال مسافران زیادی را به سوی خود جذب میکند.
روستای گرینه
این روستا با فاصله۴۲ کیلومتری شمال شرق نیشابور ازتوابع بخش زبرخان یکی از مراکز طبیعی ودیدنی شهرستان نیشابور است،کوههای سر به فلک کشیده ورودخانههای زیبا، آبشاروقله قوش گرد وطبیعت بکر مناطق دیدنی این روستا است .
اسحاقآباد
روستایی است از توابع بخش زبرخان شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران فاصله این روستا تا شهر قدمگاه حدود ۱۲ کیلومتر و تا نیشابور ۲۵ کیلومتراست .
باغ قدمگاه
در ۲۴ کیلومتری نیشابور کمی آن طرف تر از جاده نیشابور- مشهد جایی در دامنههاي جنوبی کوه بینالود و مشرف به دشت نیشابور مکانی مقدس به اسم باغ قدمگاه وجوددارد. دلیل نامگذاری این باغ به اسم قدمگاه این هست که در آن سنگی سیاه وجوددارد که بر روی آن دو ردپا دیده میشود. این ردپاها رابه امام رضا نسبت میدهند برای همین زوار زیادی که برای زیارت حرم امام رضا عازم مشهد میباشند در مسیرشان برای مشاهده این سنگ به این باغ میروند.
غار سر نی
برای بازدید از غار «سر نی» باید به روستای درخت جوز در ۵۰ کیلومتری شمال غربی نیشابور در مسیر جاده نیشابور – قوچان بروید. این روستا طبیعت بکری دارد که به خصوص در فصل پاییز هزار رنگ، زیبایی چشم نوازی پیدا میکند.دراین دره یک درخت چنار کهنسال هست که بیش از ۴۰۰ سال گذشته کاشته شده ودر پاییز تماشای برگ هاي یکدست رنگی اش از جاذبه هاي سفر به این دره هست.غاری که میگویند بزرگترین غار آبی خراسان هست. فقط میتوانید از قسمت ابتدایی این غار بازدید کنید چون در ادامه غار حوضچه آبی وجوددارد که اجازه پیشروی بیشتر به داخل غار را نمیدهد.
رشته کوه هاي بینالود
رشته کوه بینالود با ارتفاع ۳۲۱۱ متر معروفترین کوه استان خراسان هست ودر شمال نیشابور قرار دارد. این کوه در بین نیشابور و مشهد جای گرفته و همه ی آن رابه بام خراسان می شناسند.با این که آب و هوای گرم و خشک دارد اما بر روی این کوه باران قابل توجهی می بارد و خیلی از جاذبه هاي نیشابور مانند آبشارها و غارها به خاطر وجود همین کوه هست.
آبشار بار
روستای بار با فاصله ۵۵ کیلومتری شمال غرب نیشابور از دیگر مراکز گردشگری طبیعی شهرستان نیشابور است. روستای بار دارای آبشاری زیباست که در دل کوه و میان باغهای گردو قرار گرفتهاست.